Barn som riskerar att fara illa

Barn som riskerar att fara illa

Min dotter mår psykiskt dåligt

Debattartikel från förälder Martina.
Min dotter har haft det tufft på sistone. Det är som om en mörk skugga har lagt sig över henne, och det smärtsamma att se henne kämpa med sin psykiska hälsa är något som jag aldrig hade kunnat föreställa mig. Det är en resa som har påverkat oss som familj på så många sätt.

Som förälder kan du bli medlem i Barnrättsgruppen. Detta ger dig och ditt barn extra skydd vid eventuella tvångsåtgärder mot ditt barn som varken du eller ditt barn inte vill ha. Tvångsåtgärder är auktoritära ingripanden från bland annat myndigheter, socialnämnden och kommunen.

Först och främst vill jag säga att jag älskar min dotter över allt annat, och att vi som föräldrar vill göra allt för att hjälpa henne. Men att se henne må psykiskt dåligt är hjärtslitande. Det är som om vi inte kan nå in till henne på samma sätt längre, som om det finns en osynlig mur mellan oss. Hennes glädje, hennes skratt, och hennes entusiasm för livet har försvunnit, och det är som om vi har förlorat vårt lilla barn på något sätt.

Det innebär också att vår vardag har förändrats radikalt. Långa nätter fyllda av oroliga tankar och oro för hennes välmående. Besök på terapeuter och läkare har blivit en del av vår rutin, och vi kämpar för att förstå och stödja henne så gott vi kan. Skolan har blivit en plats av stress och ångest för henne, och att se henne kämpa med skolarbetet är hjärtskärande.

Vi är alltid där för henne

Vi försöker att vara där för henne, lyssna på henne och försäkra henne om att hon inte är ensam i detta. Men samtidigt känner vi oss maktlösa ibland, och det är svårt att veta hur man ska hjälpa någon som är i sådan smärta.

För oss som föräldrar är det en påminnelse om att psykisk hälsa är lika viktig som fysisk hälsa. Vi hoppas och kämpar för att vår dotter ska hitta den hjälp och det stöd hon behöver för att återhämta sig och återfå glädjen i livet. Vi vet att det kommer att vara en lång och krokig väg, men vi är redo att följa den tillsammans med henne, oavsett hur länge det tar.

Samhället måste hjälpa till

Det är viktigt att vi som samhälle erkänner och förstår den verkliga innebörden av psykisk ohälsa och att vi ser de individer som kämpar med den. De förtjänar vårt stöd, vår empati och vår förståelse. Vi hoppas att vår dotter en dag ska kunna återfå sitt leende och hennes lust att leva, och vi kommer att vara där för henne varje steg på vägen.”

Martina, mamma till en 11 åring.